Engageret personale

Behagelige omgivelser

Høj kvalitet

Syreskader på tænder

Hos Hvidovre Tandklinik oplever vi et stigende antal patienter med syreskader. I særdeleshed døjer den yngre generation i højere grad end tidligere med syreskader på tænderne. Problemet er landsdækkende, og i nogle danske kommuner oplever tandlæger, at hvert tredje barn, der sætter sig i tandlægestolen, har begyndende syreskader.

At have syreskader på tænderne vil sige, at dele af tanden er ætset væk. Syreskader er simpelthen en kemisk opløsning af overfladen på dine tænder.

Oftest er det syreholdige drikke- og madvarer, der er synderen. Vores tænder består primært af calcium, som opløses af syren i vores kost. Syreskader kaldes også erosioner, og det er en tilstand, hvor tændernes mineraler slides væk, fordi de ofte udsættes for syre fra eksempelvis sodavand.

I værste tilfælde når syreskaderne helt ned til tandbenet (dentinen), der består af en blødere masse. Her risikerer tandbenet helt at ætse væk og efterlade skader, der ikke kan udbedres af hverken en tandlæge eller anden fagperson.

Tandlægerne i Hvidovre har god erfaring med at behandle huller i tænderne, en knækket tand, manglende tænder, ondt i tænder og skæve tænder. Book tid til tandlægen i Hvidovre via kontaktformularen, e-mail kontakt@hvidovre-tk.dk eller på telefon +45 3675 1223.

Hvorfor får man syreskader?

Der kan ligge forskellige årsager til grund for syreskader. Typisk handler det om livsstil; om man husker at børste tænder, og hvad man indtager i løbet af dagen. Tænderne udsættes for syre, når vi spiser frugt og drikker væsker med meget syre – eksempelvis appelsiner, cola og juice. Hvis man løbende og igennem hele dagen spiser bolsjer og slik, udsætter man også tænderne for et konstant syreangreb, der svækker tændernes emalje.

Men der kan også være andre årsager til syreskader. Grundene kan være både fysiske og psykiske lidelser. Lider man af refluks og sure opstød eller andre mave-tarmsygdomme, kan man være særligt udsat i forhold til syreskader. Spiseforstyrrelser, der tvinger patienten til jævnligt at kaste op, har også en negativ indflydelse på mundens syrebalance og dermed ætse tænderne.

Tegn på syreskader: Hvordan ser syreskader på tænderne ud?

I syreskaders tidlige stadie vil disse ikke kunne mærkes. Typisk opstår der små fordybninger på tændernes overflade. Men disse overfladiske skader vil være svære at se for andre end din tandlæge. Oftest vil der heller ikke opleves gener eller symptomer, før syreskaderne udvikler sig.

Mere fremskredne syreskader viser sig typisk i form af gullige overflader på mundens kindtænder, mens fortænderne får et mere gråligt og gennemsigtigt udtryk. Du vil opleve, at tænderne blive mindre, og har du en fyldning i tanden, kan denne føles mere fremtrædende end tidligere, fordi tanden omkring fyldningen forsvinder. Nogle vil opleve isninger og mere følsomme tænder, men for andre vil selv svære syreskader ikke give væsentlige smerter.

Derfor, hvis du har mistanke om syreskader, er det vigtigt at komme til din tandlæge og få det tjekket.

Kontakt Hvidovre Tandklinik for en konsultation. Det gør du ved at ringe på telefon 3675 1223 eller sende en e-mail på kontakt@hvidovre-tk.dk.

    Behandling: Hvad gør man ved syreskader?

    Behandling af syreskader på tænderne foregår på forskellig vis. Opdages skaderne tidligt, vil det være tilstrækkeligt at ændre på drikke- og spisevaner. Nederst på siden kommer vi med anbefalinger til, hvordan du bedst forebygger og undgår syreskade.

    I andre, men mindre alvorlige tilfælde, kan det være nok med lettere tandbehandling – som fx. fluorbehandling, forsegling/lakering af tænder eller små fyldninger.

    Men hvis emaljen er ætset væk, kommer den ikke igen. Derfor vil denne tilstand kræve omfattende tandlægebehandling. Er skaderne omfangsrige, kan facade- eller kronebehandling være nødvendigt. I meget få tilfælde, hvor tanden eller tænderne ikke er til at redde, kan en tandprotese være den bedste løsning.

    Vi vil hellere forebygge fremfor behandle, og Hos Hvidovre Tandklinik er vi specialister i at forebygge og mindske syreskader, så syreskaderne ikke kræver mange og gentagne behandlinger.

    Vær opmærksom på, at du er særligt udsat i forhold til syreskader, hvis du skærer tænder om natten. I sådanne tilfælde anbefaler vi at få lavet en bideskinne hos os, som beskytter tænderne fra slitage, mens du sover.

    Pris på behandling af syreskader

    Prisen på behandling af syreskader afhænger af skadernes omfang. Er du en af de mange, der bekymrer sig om, hvorvidt du lider af syreskader, vil vi anbefale dig at søge tandlæge hurtigst muligt. Den mest effektive måde at begrænse prisen på tandlægeregningen er ved at begynde behandlingen tidligt.

    Vi behandler rigtigt mange med syreskader, så der er mange i samme båd som dig. Vi dømmer ikke, men ved, vi er her for at hjælpe vores patienter videre og give dem smilet tilbage. Skynd dig at ringe eller skrive til os, så finder vi sammen frem til den bedste behandling og en fair pris.

    Kontakt Hvidovre Tandklinik for en konsultation. Det gør du ved at ringe på telefon 3675 1223 eller sende en e-mail på kontakt@hvidovre-tk.dk.

    Ring mig op

    Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du skal bestille en tid eller har et spørgsmål. Så ringer vi dig op hurtigst muligt.

    Contact Us

    Sådan undgår du syreskader

    De bedste råd til at undgå syreskader på tænderne er:

    • Husk at børste dine tænder to gange om dagen med fluortandpasta, der beskytter tænderne.
    • Drik ikke for meget syreholdig væske – som sodavand, energidrik, juice og saftevand. Og når du gør, så indtag det hurtigt og kun én til to gange om dagen.
    • Drik eksempelvis sodavand i forbindelse med et måltid, hvor maden virker syreneutraliserende. Brug også gerne sugerør i den sammenhæng, så tænderne undgår kontakt med sodavanden.
    • Efter indtag af sodavand e.lign. kan man med fordel skylle munden med vand eller mælk, der neutraliserer syren.
    • Sukkerholdige drikkevarer er værre end lightprodukter, men drikkevarer uden sukker indeholder også masser af syre, som skader tænderne.
    • Undgå at børste tænder en time før og efter syrepåvirkning, da tænderne er mere udsatte.
    • Undgå tørhed i munden over længere tid ved jævnligt at drikke vand.
    • Gå regelmæssigt til tandlæge, da tandlægen er den eneste, der kan opdage syreskader tidsnok til at forebygge eventuelle skader.

    Vi er medlem af

    Tandlæge Hvidovre, København er medlem af Tandlægeforeningen
    Tandlæge Hvidovre, København, er medlem af selskabet for protetik, funktion og teknologi
    Tandlæge Hvidovre, København er medlem af selskab for tand mund og kæbe kirugi
    Tandlæge Hvidovre, København, er medlem af Dansk Selskab for Oral Implantologi

    Følg vores arbejde på Facebook

    Vi opdaterer jævnligt vores facebookside med nyheder og små historier fra dagligdagen her på klinikken.
    Du skal være velkommen til at følge os.