Engageret personale

Behagelige omgivelser

Høj kvalitet

Fjernelse af visdomstand

Har du problemer med en visdomstand, så kan du komme til vores klinik i Hvidovre, København og få den fjernet. Vi undersøger alle dine tænder (heriblandt visdomstænder) og behandler dem nøjsomt og skånsomt via tandudtrækning på moderne vis. 

Herunder kan du læse mere om hvad visdomstænder er, hvornår de skal ekstraheres, fjernelse af visdomstænder og hvordan hele forløbet er. Som tandlæge i Hvidovre, sørger vi for omsorgsfuld behandling til alle vores patienter.

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænderne er kindtænder, der bryder frem i 17-24 års alderen. De er en del af dit permanente tandsæt. Såfremt du har alle dine tænder (på 32), så har du de 4 bagerste som visdomstænder. Det er ikke alle der får disse tænder, og hvorvidt man får disse tænder eller ej, afhænger af dit arvemateriale. Tandudtrækning foretages i Hvidovre, København hos Hvidovre Tandklinik. Såfremt man har fået anlæg for disse tænder, så kan nogle af disse visdomstænder vælge at penetrere tandkødet og bryde normalt frem, mens andre kan lægge på forskellige måder i kæbeknoglen. Kommer de ikke frem, tager vi et røntgenbillede for at sikre os, at de ikke giver anledning til problemer i kæben. Tandudtrækning udført moderne og nænsomt, er en god måde at undgå komplikationer i kæben.

Funktionen af disse visdomstænder er blevet reduceret betydeligt, i takt med at mennesket gennem evolutionen har fået mindre og mindre kæbe. Dette medfører at der helt basalt ikke er plads til disse visdomstænder.

Via tandudtrækning, kan ubehag mindskes drastisk hos patient. Bestil en tid, og kom forbi til en konsultation i Hvidovre, København. Vores telefonnummer er 3675 1223, og vores e-mail er kontakt@hvidovre-tk.dk.

Har du overbid eller underbid, så kan du gøre brug af omsorgsfuld tandregulering vha. Invisalign til en lav pris. Vi glæder os til at hjælpe dig af med de skæve tænder og give dig smilet tilbage.

Ring mig op

Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du skal bestille en tid eller har et spørgsmål. Så ringer vi dig op hurtigst muligt.

Contact Us

Visdomstænder kan placere sig på 3 forskellige måder:

nr.1 ud af 3 Fuldt frembrudt i munden – Tanden bryder helt frem. I den forbindelse kan der opstå ømhed.

nr. 2 ud af 3 Delvist frembrudt i munden – Tanden bryder delvist frem. Der kan typisk forekomme ømhed/smerter, hævelse, synkebesvær, rødme, nedsat gabeevne mm.

nr. 3 ud af 3 Slet ikke frembrudt i munden – Tanden bryder ikke frem og har derfor ingen forbindelse til munden, hvorfor man som regel slet ikke har nogen symptomer. Denne visdomstand er således usynlig for øjet, men kan naturligvis registreres på et røntgenbillede. Tandlægen vil vurdere placeringen af den, og stille en diagnose, hvis der er risiko for skade på knoglen eller nabotanden. Hvis der ingen gener er, så gør man ikke noget ved den. Den får lov til at blive liggende uforstyrret nede i kæben.

Har man brug for visdomstænder?

Som samfund er vi også blevet meget bedre til at holde vores tænder rene gennem hele livet, og har af den grund ikke behov for en ekstra 3. kindtand for at kunne tygge vores mad. Undersøgelserne viser at alle dem, der har mistet deres visdomstænder ikke føler behov for dem, eller føler at de mangler dem. Derfor er du i gode hænder, når vi udfører blid og bedøvet tandudtrækning i Hvidovre, København. Har du huller i dine tænder eller visdomstand, så skal du foretage en plastfyldning, så det ikke får lov til at udvikle sig videre.

Visdomstænderne kan være meget værdifulde, hvis de bryder pænt frem, der er plads til dem og de holdes sundt. De giver ofte kun problemer i de tilfælde, hvor de er delvist frembrudt. Generne viser sig ved ømhed, smerte og hævelse. Fortsætter ubehaget vælger vi ofte at fjerne tanden. I nogle tilfælde kan nabotanden også være i fare, og ud fra den betragtning kan vi også vælge at fjerne nabotanden. Således både visdoms- og nabotanden bliver fjernet.

Derfor opstår der problemer på nogle visdomstænder

Der er ofte kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden – en delvist frembrudt visdomstand. Hvis den delvist frembrudte visdomstand ikke gør skade, er der ingen grund til at gøre noget, men hvis der derimod opstår betændelse i tandkødet omkring den, bør den fjernes – især hvis betændelsestilstanden gentager sig. Vi forsøger i første omgang at skylle med klorhexidin og lægge corsodylgel i den lomme, der opstår under slimhindelappen, hvilket typisk hjælper lidt. Men hvis symptomerne opstår igen, så er vi nødt til at operere tanden ud.  

Ved parodontose kan der udvikles hul i visdomstanden eller nabotanden, hvor det også vil være en god idé at få fjernet visdomstanden. I sjældne tilfælde kan der udvikles en væskefyldt blære omkring visdomstanden – en såkaldt cyste, hvor visdomstanden også bør fjernes, for ikke at risikere at kæben bliver udhulet eller tænderne bliver skubbet ud af stilling.

Nedsat gabeevne efter fjernelse af visdomstand

Den nedsatte gabeevne forsvinder gerne efter 1-2 uger, men er den vedvarende, så vil vi meget gerne se dig hos Hvidovre Tandklinik.

I de sidste 2 kategorier kan visdomstanden placere sig horisontalt (mod eller væk fra 2. molar), vinklet mod tungen (lingualt) eller kinden (buccalt). Visdomstandens placering og frembrud kan også variere meget i den vertikale retning, hvor den kan være delvist eller helt dækket af slimhinden og/eller knoglen.

Den uheldige placering kan give anledning til at bakterier samt madrester sætter sig mellem tanden og slimhinden, uden mulighed for dig at holde det rent, da det typisk er meget svært at komme til at holde rent under en slimhindelap. Disse bakterier giver betændelse, med deraf følgende smerter, ømhed, hævelse, nedsat gabeevne og generel påvirket almentilstand. Vi tager naturligvis røntgenbilleder løbende, for at kontrollere frembruddet af visdomstænderne, så de ikke ender med at give problemer.

En visdomstand skal generelt fjernes, hvis et af følgende problemer opstår:

  • Visdomstanden er svær at holde ren og giver anledning til betændelse eller hævelse i tandkødet.
  • Der er et hul (caries) i tanden (visdomstanden) eller nabokindtanden (2. molar).
  • Visdomstanden ligger nede i kæben og ”ødelægger” nabotanden.
  • Der er en cyste omkring visdomstanden.
  • Der er paradentose (en fordybet tandkødslomme) på nabotanden eller mellem visdomstanden og nabotanden.
  • Bidfunktionelle problemer.

Før og efter fjernelse af visdomstænder

Mulige komplikationer ved ekstrahering af visdomstand

I sjældne tilfælde kan man som patient opleve en komplikation, som vi kalder dry socket, altså ”tør tandalveole”. Det er en tilstand, hvor der enten ikke sker en sårheling (koagel-dannelse), eller at denne skylles væk. Dette giver en vis forsinkelse af sårhelingen. En dry socket opleves som smerter opstået fra operationsstedet 3 til 4 dage efter operationen. Det opleves som et par rolige dage efter operationen, efterfulgt af dage, hvor smerten tiltager. Hvor stor smerten er, er forskellig fra tilfælde til andet, men det går ikke ubemærket hen. Her skal du selvfølgelig kontakte din tandlæge, som typisk placere noget medicin (eugenol meche) i kæbeknoglen (i det hul, hvor tanden har siddet). Eugenolen vil lindre dine symptomer, og denne meche (gaze med eugenol) skal enten udskiftes efter 1-2 dage eller helt fjernes, hvis symptomerne helt hører op, således at såret kan hele igen.

En anden sjældent opstået tilstand er føleforstyrrelser i den kæbehalvdel, den operative fjernelse af visdomstanden har fundet sted. En visdomstand sidder typisk over eller i tæt relation til nerver, der forsyner halvdelen af underkæben. Disse nerver bringer føling helt frem til underlæben samt halvdelen af tungen. Nogle gange kan disse nerver være ekstra sensitive for bedøvelse eller irritation, samt skader under behandlingen. Dette kan resultere i nedsat følelse i læbe, tunge eller hage. Det følelsestab kan vare i nogle timer, dage, uger, måneder eller helt permanent.

Kontakt Hvidovre Tandklinik i Hvidovre, København, og få en tid med minimal ventetid. Vi glæder os til at behandle dig og din familie. Telefon: 3675 1223, eller e-mail: kontakt@hvidovre-tk.dk

Vi er medlem af

Tandlæge Hvidovre, København er medlem af Tandlægeforeningen
Tandlæge Hvidovre, København, er medlem af selskabet for protetik, funktion og teknologi
Tandlæge Hvidovre, København er medlem af selskab for tand mund og kæbe kirugi
Tandlæge Hvidovre, København, er medlem af Dansk Selskab for Oral Implantologi

Følg vores arbejde på Facebook

Vi opdaterer jævnligt vores facebookside med nyheder og små historier fra dagligdagen her på klinikken.
Du skal være velkommen til at følge os.