Fjernelse af visdomstænder

Skånsom og professionel tandudtrækning i Hvidovre

Engageret personale

Behagelige omgivelser

Høj Kvalitet

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænderne kommer som regel frem i 17-24 års alderen. Kommer de ikke frem, tager vi et røntgenbillede for at sikre os, at de ikke giver anledning til problemer i kæben.

Visdomstænderne giver ofte kun problemer i de tilfælde, hvor de er delvist frembrudt. Generne viser sig ved ømhed, smerte og hævelse. Fortsætter ubehaget vælger vi ofte at fjerne tanden. I nogle tilfælde kan nabotanden også være i fare, og ud fra den betragtning kan vi også vælge at fjerne visdomstanden.

Ring til os på 36 75 12 23, hvis du har smerter i forbindelse med dine visdomstænder.

Visdomstænder kan placere sig på 3 forskellige måder:

  • Fuldt frembrudt i munden – Tanden bryder helt frem. I den forbindelse kan der opstå ømhed.
  • Delvist frembrudt i munden – Tanden bryder delvist frem. Der kan typisk forekomme ømhed/smerter, hævelse, synkebesvær, rødme mm.
  • Slet ikke frembrudt i munden – Tanden bryder ikke frem og har derfor ingen forbindelse til munden, hvorfor man som regel slet ikke har nogen symptomer.

En visdomstand skal generelt fjernes hvis et af følgende problemer opstår:

  • Visdomstanden er svær at holde ren og giver anledning til betændelse eller hævelse i tandkødet.
  • Der er et hul i tanden eller nabotanden
  • Visdomstanden ligger nede i kæben og ”ødelægger” nabotanden
  • Der er en cyste omkring visdomstanden
  • Der er paradentose (en fordybet tandkødslomme) på nabotanden eller mellem visdomstanden og nabotanden.
  • Bidfunktionelle problemer

Derfor opstår der problemer på nogle visdomstænder

Der er ofte kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden – en delvist frembrudt visdomstand. Hvis den delvis frembrudte visdomstand ikke gør skade, er der ingen grund til at gøre noget, men hvis der derimod opstår betændelse i tandkødet omkring den, bør den fjernes – især hvis betændelsestilstanden gentager sig.

Ved paradentose kan der udvikles hul i visdomstanden eller nabotanden, hvor det også vil være en god idé at få fjernet visdomstanden.

I sjældne tilfælde kan der udvikles en væskefyldt blære omkring visdomstanden – en såkaldt cyste, hvor visdomstanden også bør fjernes, for ikke at risikere at kæben bliver udhulet eller tænderne bliver skubbet ud af stilling.

Fjernelse af visdomstænder

Hvis visdomstanden er fuldt frembrudt kan vi forholdsvis let fjerne tanden. Er den derimod kun delvist – eller slet ikke frembrudt, vil man være nødsaget til at operere den ud.
For at undersøge en visdomstands placering starter vi med at tage et røntgenbillede af den, da det viser, hvordan tand og rod ligger i kæben. Du bliver lagt i lokalbedøvelse ligegyldigt om tanden skal opereres eller trækkes ud.

Hvis visdomstanden skal opereres ud lægger vi et snit og skubber tandkødet til side for at komme ned til kæbeknoglen. Nogle gange kan det være nødvendigt at fjerne lidt af kæbeknoglen eller dele visdomstanden i mindre stykker for at fjerne den.

Efter du har fået fjernet en visdomstand

Heldigvis er der mange som aldrig får problemer med deres visdomstænder, blot man sørger for en grundig mundhygiejne.
Der er dog nogen, der får ondt efter behandlingen, og har derfor brug for at tage almindelige (panodil/ipren) smertestillende tabletter til at holde smerten nede. Det er dog vigtigt at tage den smertestillende medicin efter tandlægens anvisninger.

Der er enkelte, der kan få symptomer efter behandlingen i form af hævet kind, misfarvning og sværhed ved at gabe.

Skriv til os

Udfyld formularen, hvis du har brug for en tandlægetid. Vi vender tilbage hurtigst muligt.

VI ER MEDLEM AF

Følg vores arbejde på Facebook

Vi opdaterer jævnligt vores facebookside med nyheder og små historier fra dagligdagen her på klinikken.

Du skal være velkommen til at følge os.